hej
alla
fina

Som har lillsyrror, småbrorsor och yngre kompisar. Om fler låter bli att köpa ut till minderåriga kan vi minska alkoholskadorna, det vill säga jobbiga saker som händer på fyllan. Så visa att du har en hjärna. Tack för hjälpen!

Langarmytologi

Följ med Hjärtat och Hjärnan ut! Två roomisar som får gå före i kön och före komikern Klas Eriksson till stans ballaste klubb, och dansa med artisten med det blå håret, Ji Nilsson. Men hur smart är Hjärnan? Och varför kan Hjärtat inte sluta tjata om att köpa öl till sin lillsyrra? Hon är ju mini.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Langarmyt 1. Häng med hem till Hjärtat och Hjärnan på förfest! Varför kan Hjärtat inte sluta tjata om att ge lillsyrran öl?

Posted by Hejdå alkoholskador on den 29 april 2015

Langarmyt 1. Jag är ingen langare. Förfest hemma hos Hjärtat och Hjärnan.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Langarmyt 2. Åk taxi till klubben med Hjärtat och Hjärnan. Vem får nojan?

Posted by Hejdå alkoholskador on den 29 april 2015

Langarmyt 2. Kidsen går till langare om jag säger nej. Hjärtat och Hjärnan åker taxi till klubben och smygfestar i bilen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Langarmyt 3. Hjärtat och Hjärnan går före i kön till klubben och dissar Klas Eriksson.

Posted by Hejdå alkoholskador on den 29 april 2015

Langarmyt 3. Jag kommer att ha koll. Hjärtat och Hjärnan går förbi kön till klubben och dissar Klas Eriksson.

Ps. Följ Hjärtat och Hjärnan på Facebook!

Koll på myterna

Det finns en hel del myter om varför det skulle vara okej att bjuda minderåriga på alkohol. Här kommer några av de vanligaste:

Jag är ingen langare. De allra flesta storasyskon och kompisar som bjuder minderåriga på alkohol tycker inte att det är langning. Men det är olagligt att ge bort, låna ut eller sälja alkohol till någon som inte har fyllt tjugo år. Och ja, det kallas langning.

Kidsen går till en langare om jag säger nej. De flesta minderåriga skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick tag i det genom någon de känner, visar en undersökning som CAN har gjort. Alltså är det lugnt att bara säga nej. Nix.

Jag kommer att ha koll. Du kanske tänker att det är okej att köpa ut för att du då har kontroll på vad din kompis eller syskon dricker. Men många som köper ut är inte med när de minderåriga dricker. Hur ska man då kunna veta vad som händer?

Jag är schyst som bjuder. Du kanske tänker att du är schyst som köper ut åt en kompis eller ett syskon. Att det är okej eftersom du inte tar betalt. Men det är schystare att bjuda på något som man inte kan få alkoholskador av.

Det spelar ingen roll vad jag gör. Under de senaste åren har alkoholkonsumtionen bland unga minskat och i takt med det även skadorna. Så ju fler som låter bli att köpa ut, desto färre alkoholskador. Det spelar visst roll att du bryr dig!

Alkoholskador

Det vill säga jobbiga grejer som händer på fyllan, har minskat de senaste åren bland minderåriga. Alltså unga under 18 år. Om fler syskon och kompisar låter bli att köpa ut kan siffrorna bli ännu bättre.

Åka med
full förare

+

Var tionde har åkt med full förare

13 % av de elever i årskurs 9 som dricker och 10 % i årskurs 2 på gymnasiet har åkt med en berusad förare under det senaste året. Det är förstås livsfarligt.

Hamna i
bråk

+

26% har grälat

Mer än var fjärde elev i årskurs 2 på gymnasiet som dricker har råkat i gräl i samband med att de druckit alkohol under det senaste året. 18 % av eleverna i årskurs 9 har råkat i gräl med någon och 4 % har bråkat med polisen i samband med att de druckit alkohol under det senaste året.

Krångel med
kompisar

+

14% har fått problem

14% av de elever i årskurs 9 som dricker har fått problem i förhållandet till sina vänner i samband med att de druckit alkohol under det senaste året.

Slå sig
rejält

+

Var tionde har skadats

10 % av eleverna i årskurs 9 har råkat ut för en olycka eller skadats i samband med att de druckit alkohol under det senaste året.

Ligga
med fel
person

+

10% har haft sex de ångrar

Att ha sex på fyllan, som man ångrar dagen efter, har 10 % av de elever i nian som dricker varit med om senaste året. Nästan var femte elev i nian och i år två på gymnasiet har blivit fotad eller filmad i en kränkande situation när de druckit.

Köra på
fyllan

+

10% har kört onyktra

10% av eleverna i årskurs nio och 9% av eleverna i årskurs 2 på gymnasiet, har kört moped, bil eller annat motorfordon i samband med att de druckit alkohol under det senaste året. Det är så klart livsfarligt för både den som kör och andra på vägen.

Frågor och svar

Vem är ansvarig för den här kampanjen?

Kampanjen är utvecklad av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) tillsammans med Länsstyrelsen. Kampanjen bedrivs i ett antal län, läs mer under Om kampanjen.

Varför genomför ni den här kampanjen?

Det gör vi för att vi tror att vi kan påverka beteendet hos unga vuxna – främst äldre syskon och äldre kompisar – men också hos föräldrar. Genom att bjuda eller köpa ut utsätter man de unga för stora risker som att få på käften, ha sex som man ångrar efteråt eller köra på fyllan. Vi hoppas att kampanjen ska få syskon, vänner och föräldrar att sluta bjuda eller köpa ut. Målet på kort sikt är att påverka attityder. Målet på lång sikt – om insatserna får fortsätta över tid – är att färre minderåriga ska få tag på alkohol genom syskon och vänner.

Tror ni att ni kommer att lyckas?

Vi vet att informations- och kommunikationsinsatser för att påverka föräldrars bjudvanor har haft effekt. Vi kommer också att mäta och följa upp om vi lyckas, bland annat genom CAN:s årliga undersökningar. Men självklart är våra insatser ett komplement till andra insatser, som till exempel polisens och tullens arbete med att bekämpa organiserad smuggling och langning.

Vilka alkoholrelaterade problem drabbar unga?

CAN genomför varje år undersökningar om drogvanor bland elever i grundskolans år 9 och i gymnasiets år 2. En av de frågor vi ställer är vilka olika typer av problem unga upplever i samband med alkoholkonsumtion, vi har valt att benämna dem skador. Hur många skador man har hänger samman med hur mycket man dricker. Ju högre alkoholkonsumtion desto fler skador.

Källa: CAN:s nationella skolundersökning 2021, Rapport 205.

Hur får minderåriga tag på alkohol?

De flesta ungdomar som dricker alkohol får den från någon de känner. Den vanligaste källan är pojkvän/flickvän, kompisar, syskon och kompisars syskon. Även annan vuxen (än föräldrar) är en vanlig källa.

Källa: CAN:s nationella skolundersökning 2021, Rapport 205.

Varför köper kompisar och syskon ut till minderåriga?

De allra flesta 20-25-åringar i Sverige skulle inte köpa ut alkohol till minderåriga. De som gör det ser det som en ren affärstransaktion eller gör det till exempel för att de bryr sig om. Det vill säga, de köper ut för att veta att kompisen/syskonet inte ska behöva gå till en okänd langare. Men en undersökning som CAN genomfört visar att en majoritet av de 16-åringar i Sverige som dricker* (58 %) skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte får tag på den genom någon de känner. Knappt var tredje (29 %) skulle vända sig till en okänd.

Källa: Telefonundersökning mars 2016, CAN